Boot huren in Friesland: de mooiste plekjes

Datum: 03-06-2022


Ga je op vakantie naar Friesland, een weekendje varen in het noorden of heb je gewoon zin in een dagje op het water? Friesland is misschien wel de beste provincie als je van het water houdt. Maar waar ga je varen en waar ga je een boot huren? Wij geven je 5 tips.

Alde Faenen

Ons favoriete plekje in Friesland: Nationaal Park De Alde Faenen bij Earnewâld. Dit is één van de weinige nationale parken die je het beste kunt verkennen vanaf het water. Earnewâld zelf is al de moeite waard: een prachtig dorp omgeven door water. Hier vind je dan ook verschillende bootverhuurbedrijven. Of je nu kiest voor een rondvaart, een jacht, een sloep, een blaustirn of een kano: het is het perfecte uitgangspunt voor een dag (of langer) op het water. Overal zijn plattegronden met vaarroutes te verkrijgen. Je hoeft dus niet te verdwalen en kunt zelf een route uitstippelen die past bij jouw wensen.

Varen in Sneek

Sneek is populair. Het kan daarom wat drukker zijn, maar dat is niet voor niets. Zowel de stad als het water in de omgeving zijn prachtig. Hier krijg je niet snel genoeg van. Begin in de binnenstad om langs de bekende Sneekerpoort te varen en ontdek daarna de mooie wateren in de omgeving, zoals het Sneekermeer. Huur een boot bij één van de professionele verhuurbedrijven of zoek een particulier via GoBoat.nl.

De Friese meren

De Friese meren, ook wel Waterland genoemd, is een gemeente die bekend staat om zijn watersport. Het Sneekermeer valt hier ook onder, maar het gebied strekt zich verder uit naar het zuiden en omvat ook onder andere het Slotermeer, het Tjeukemeer, het grote Brekken en het grenst bovendien aan het Ijsselmeer. Joure is een leuke plaats die je als uitvalsbasis kunt gebruiken, of kies voor Lemmer aan het Ijsselmeer. Beide plaatsen hebben een jachthaven/passantenhaven.

Vaarbewijs niet nodig

In de meeste gevallen is het niet nodig om een vaarbewijs te hebben. Wel gelden er natuurlijk speciale regels op het water en moet je wel even weten hoe je een boot bestuurt en hoe alles werkt. Neem hier dus de tijd voor om wat ervaring op te doen en laat je goed adviseren.

Download de watersport app

De Watersport App is jouw hulp tijdens het varen. Je gebruikt 'm om bruggen te openen, vaarroutes op te zoeken, trailerhellingen te vinden en nog veel meer. Bekijk de app watersport.fryslan.frl. Je vindt ook ontzettend veel vaarroutes op de website friesland.nl.

← Terug naar overzicht