De belangrijkste vaarregels

Datum: 27-06-2022


Als je niet in het bezit bent van een vaarbewijs of het al even geleden is dat je hebt gevaren, is het goed om je even in te lezen over de vaarregels. Als je een boot huurt moet je hier wel veilig mee het water op kunnen gaan. Je wilt geen ongelukken veroorzaken en nog een reden om je aan de vaarregels te houden, de boetes zijn duur!

Denk logisch na

Met je gezonde verstand kom je al een eind, verander bijvoorbeeld niet opeens van koers en steek het water niet opeens over als je ziet dat er veel vaarverkeer aankomt. Houd verder altijd rechts aan en ga niet in het midden van het water varen. Zorg dat een andere schipper jou kan zien en ga niet in de dode hoek van een beroepsschip zitten, oftewel zorg ervoor dat jij de schipper ziet, dan ziet hij jou ook. Als een boot sneller dan 20 km/u kan varen dan moet je 18 jaar en ouder zijn en in het bezit van een vaarbewijs zijn.

Belangrijkste vaarregels op het water

De belangrijkste regels op het water zijn dat je rechts aan moet houden, als je een schip hebt dat korter is dan 20 meter dan moet je grote schepen en veerponten voorrang geven. Een zeilboot en roeiboot heeft voorrang op een boot met een motor. Houd je aan de maximum vaarsnelheid, houd hier de borden voor in de gaten, maar op provinciale vaarwegen mag je meestal 12 of 9 km/u. Je mag niet zomaar overal met je boot aanmeren, een ligplaats wordt met borden aangegeven. Vaar alcoholvrij (de wettelijke grens is 0,5 promille) en je mag niet zwemmen in een vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen. En als boten gebruik maken van visnetten, zie je meestal zwarte of gele vlaggetje, blijf daarbij uit de buurt.

Boeien

Er liggen verschillende boeien in het water. Met recreatie boeien wordt er een soort van fietspad gecreëerd voor pleziervaart. Dit gedeelte is ongeveer 1,5 meter diep. Beroepsvaart kan hier niet varen, want het is te ondiep voor ze. Zo kun je veilig gebruik maken van de grote rivieren en wateren. Dit fietspad is te herkennen aan de rood-witte en groen-witte strepen. Op grotere wateren zoals de Waddenzee heb je gele boeien die het recreatiegebied aangeven. Een gele boei met rood-wit-rood gestreepte toptekens geven een recreatiegeul aan met een verboden gebied erachter, denk hierbij aan een natuurgebied.

Boetes

Houd je aan de vaarregels, boetes zijn duur. Benieuwd wat je kwijt kan zijn als je je niet aan de regels houdt? En verkijk je er niet op, er is meer politie op het water aanwezig dan dat jij doorhebt:

  • Geen vaarbewijs: €550.
  • Ontbreken van de dodemansknop: €230.
  • Geen reddingsvest aanwezig: €45 tot €220.
  • Varen met een snelle motorboot onder de 18 jaar: €210.
  • Te hard varen: €90 tot €200.
  • Boot niet geregistreerd: €130.
← Terug naar overzicht