Boot online huren

Datum: 05-07-2022


Wil je graag varen met het lekkere weer maar ben je niet in het bezit van een eigen boot? Dan biedt GoBoat je de optie om in contact te komen met verhuurders. Zo kun je veilig en makkelijk online een boot huren. Maar wij kunnen ons voorstellen dat dit een hoop vragen met zich meebrengt. Waar moet je rekening mee houden als je online een boot wilt huren? Wij geven je een aantal tips om online een boot te huren.

Voordelen online boot huren

Online een boot huren biedt verschillende voordelen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de onderhoud van je boot en heb je geen eigen ligplaats nodig. Want dit brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Ook ben je niet gebonden aan een vast vaargebied, als je een eigen boot hebt vaar je altijd vanuit je ligplaats. Als je online een boot gaat huren kun je door heel Nederland een bootje huren. Online een boot huren is ook een goede manier om te ontdekken wat je van varen vindt, wat voor bootje bij jou past en of een eigen boot echt wel iets voor jou is voordat je deze aanschaft.

Waar wil je varen?

Wil je een middagje of dag varen of zou je zelfs meerdere dagen een boot online willen huren? Dit zijn allemaal belangrijke punten waarbij het handig is dat je er van te voren goed over na hebt gedacht. Het is ook handig om je online even in te lezen over het gebied dat jij in gedachte hebt. Nederland heeft een aantal populaire plekken om te varen, dit is niet voor niets, maar daardoor is het vaak wel drukker op het water. Als jij voor het eerst het water opgaat kan het fijner zijn om je op rustig vaarwater te begeven.

Minimumleeftijd voor de boot

Bedenk van te voren waar je wil varen en met hoeveel personen. Als je nog weinig ervaring hebt met varen is het slim om met een kleine boot te beginnen. Afhankelijk van de grote van de boot, hangt er ook een bepaalde leeftijdsgrens aan de boot verbonden. Zeilbootjes of roeibootjes korter dan 7 meter hebben geen minimum leeftijd, motorboten korter 7 meter en een maximale snelheid van 13 kilometer per uur hebben een minimumleeftijd van 12 jaar. Boten korter dan 15 meter en een maximale snelheid van 20 kilometer per uur hebben een minimumleeftijd van 16 jaar. En alle boten die langer zijn dan 15 meter en/of een snelheid van 20 kilometer per uur of meer heeft een minimumleeftijd van 18 jaar oud en hierbij heb je een vaarbewijs nodig.

Ik heb geen vaarbewijs, kan ik online een boot huren?

Ja dat kan zeker, de verhuurder heeft bij zijn advertentie vermeld of je een vaarbewijs voor zijn of haar boot nodig hebt. In Nederland heb je drie verschillende opties, als een boot kleiner dan 15 meter is en niet harder dan 20 kilometer per uur vaart, heb je geen vaarbewijs nodig. Voor een boot die harder kan dan 20 kilometer per uur en het varen op rivieren, kanalen en meren heb je een klein vaarbewijs 1 nodig. Ga je de open zee op en grote binnenwateren zoals het IJsselmeer, dan heb je een klein vaarbewijs 2 nodig. Voor een zeilboot heb je vaak ook geen vaarbewijs nodig, maar voor de verhuurder kan het in alle gevallen natuurlijk wel fijn zijn als je enige ervaring hebt. Je kunt overwegen om van te voren een vaarcursus te doen, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. Geef het in ieder geval van te voren aan de verhuurder aan, dan kan hij of zij je nog de nodige tips geven.

Check de verzekering

Lees je van te voren in over de regels van het water en algemene regels bij bruggen en sluizen. Je leest hier onze blog over de belangrijkste vaarregels. Controleer bij de verhuurder hoe het zit met de verzekering, is de verhuurder zelf goed verzekerd voor het verhuren van zijn of haar boot of gaat hij ervan uit dat jij dit regelt? Vraag ook even hoe jullie het doen qua brandstofkosten, als je voor het eerst met een boot die je online huurt gaat varen kan het zijn dat je nog niet precies weet hoe je dit moet aanpakken en kan het fijn zijn dat dit vanuit de verhuurder is geregeld. Loop ook altijd voordat je met de boot gaat varen met de verhuurder een rondje om de boot. Wie weet zit er al een beschadiging op de boot waar jij geen weet van hebt en krijg je hier bij terugkomst de schuld van of andersom.

← Terug naar overzicht